محمد فربد، سخنگوي انجمن صنايع لبني، در گفتوگو با خبرنگار اقتصادي شبکه اطلاع رساني راه دانا به بررسي افزايش قيمتها در اين صنعت پرداخت و گفت: برخي کالاها به عنوان «کالاهاي چهارجلدي» مشهور هستند و قيمت اين کالاها تعيين و مصوب شده و بر اساس همان قيمتها عرضه ميشوند. اين محصولات توسط شرکتها بر اساس پارامترهاي هزينه و سود مصوب، قيمتگذاري ميشوند.
فربد بيان کرد که تغييرات قيمتها در دو مرحله اتفاق افتاده است؛ مرحله اول: در مردادماه به دليل افزايش نرخ ارز، بهاي انرژي، هزينههاي حملونقل، و لوازم بستهبندي و مرحله دوم: در مهرماه با افزايش ۱۴ درصدي قيمت شير خام.
وي افزود که مجموع اين افزايش قيمتها ۳۰ درصد بوده و شرکتها قيمتهاي قبل از تيرماه را افزايش دادهاند.
شفافيت در قيمتگذاري و کنترلها
فربد با تأکيد بر اينکه در چهار ماه اول سال، شرکتها هيچ رشد قيمتي نداشتهاند، افزود: روي کالا دو رديف قيمت توليدکننده و مصرفکننده ذکر شده است، بنابراين واحدهاي عرضه کالا نميتوانند در اين زمينه تقلب کنند. اگر هزينه دريافتي از سوي اين واحدها با قيمت قيد شده روي محصول مطابقت نداشت، خريداران بايد فروشندگان را به قيمتهاي روي محصول ارجاع دهند و در صورت دريافت مبلغي بيش از آن، به سازمانهاي نظارتي شکايت کنند.
فربد در پايان با اشاره به اينکه در بسياري از فروشگاههاي زنجيرهاي، محصولات لبني براي ايجاد رقابت در بازار با تخفيف و حتي ارزانتر از قيمت درج شده روي محصول به فروش ميرسند، تصريح کرد: براي تأمين مالي خانوار، دولت بايد نظارت داشته و اقدامات لازم را انجام دهد.
وضعيت بازار و نگرانيهاي مردم
با وجود اظهارات سخنگوي انجمن صنايع لبني که به نوعي افزايش قيمت محصولات لبني در هفتههاي اخير را به عوامل مختلف نسبت داده است، اين افزايش قيمتها در سطح بازار و سفره مردم کاملاً محسوس است. مردم اين روزها با مراجعه به فروشگاهها شاهد افزايش قيمت محصولات لبني هستند و از سازمانهاي حمايت و تعزيرات انتظار دارند به موضوع گرانيها ورود کرده و با متخلفان برخورد قانوني کنند.